Työ­pe­räi­sen stres­sin hal­lin­ta: kei­no­ja hyvin­voin­nin tuke­mi­sek­si

Työ­pe­räi­nen stres­si syn­tyy, kun työn vaa­ti­muk­set ylit­tä­vät yksi­lön hal­lin­nan tun­teen ja voi­ma­va­rat. Pit­kit­ty­nyt stres­si voi joh­taa työ­uu­pu­muk­seen, jota voi­vat aiheut­taa työn sisäl­tö, työym­pä­ris­tö ja hen­ki­lö­koh­tai­set teki­jät, kuten osaa­mi­nen ja elä­män­ti­lan­ne. Stres­sin­hal­lin­ta edel­lyt­tää työn­te­ki­jän, esi­mie­hen ja työ­ter­vey­den tii­vis­tä yhteis­työ­tä, ja tehok­kail­la kei­noil­la voi­daan edis­tää työ­ky­kyä ja ehkäis­tä hai­tal­li­sia vai­ku­tuk­sia.

Tut­ki­muk­set koros­ta­vat resurs­sien, kuten esi­mie­hen tuen ja koe­tun oikeu­den­mu­kai­suu­den, mer­ki­tys­tä työ­hy­vin­voin­nil­le. Camp­bell et al. (2013) havait­si­vat, että riit­tä­vät resurs­sit vähen­tä­vät bur­nou­tia ja hen­ki­lös­tön vaih­tu­vuut­ta, kun taas nii­den puu­te lisää uupu­muk­sen ja irti­sa­nou­tu­mi­sen ris­kiä.

Euroo­pan työ­ter­veys- ja työ­tur­val­li­suus­vi­ras­to pai­not­taa, että työ­pe­räi­sen stres­sin ehkäi­syyn tar­vi­taan koko­nais­val­tai­sia rat­kai­su­ja. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si ris­kien arvioin­ti, työ­mää­rän sää­te­ly ja sel­keä vies­tin­tä. Stres­sin vähen­tä­mi­nen ei ole vain työn­te­ki­jän ter­vey­den, vaan myös orga­ni­saa­tion tuot­ta­vuu­den kan­nal­ta kus­tan­nus­te­ho­kas­ta.

Tehok­kai­ta stres­sin­hal­lin­ta­kei­no­ja

Stres­sin hal­lin­taan suo­si­tel­laan yhdis­tel­mää hen­ki­lö­koh­tai­sia ja orga­ni­sa­to­ri­sia toi­mia, kuten

  • Työn tauo­tus ja palau­tu­mi­nen: Lyhyet päi­vit­täi­set lepo­het­ket ovat tehok­kaam­pia kuin pelk­kä vii­kon­lop­pui­hin tai lomaan tukeu­tu­mi­nen.
  • Mind­ful­ness ja medi­taa­tio: Vähen­tä­vät stres­siä ja lisää­vät kes­kit­ty­mis­ky­kyä.
  • Esi­mie­hen tuki ja työ­noh­jaus: Lisää hal­lin­nan tun­net­ta ja vähen­tää kuor­mi­tus­ta.
  • Yhtei­söl­li­syys: Kol­le­gi­aa­li­nen tuki ja tii­mi­työn vah­vis­ta­mi­nen.
  • Fyy­si­nen aktii­vi­suus: Lii­kun­ta aut­taa vähen­tä­mään stres­si­hor­mo­ne­ja ja paran­taa mie­lia­laa.

Orga­ni­saa­tion tuki­toi­mia

Työyh­tei­söis­sä kuor­mi­tus­ta voi­daan vähen­tää monin käy­tän­nön kei­noin

  • Työ­kier­to: Ehkäi­see mon­o­to­ni­suut­ta ja yli­kuor­mi­tus­ta.
  • Debrie­fing ja jäl­ki­pur­ku: Tar­joa­vat mah­dol­li­suu­den käsi­tel­lä tun­tei­ta haas­ta­vien tilan­tei­den jäl­keen.
  • Super­vi­sio ja ver­tais­tu­ki­ryh­mät: Anta­vat tilan reflek­toi­da ja jakaa koke­muk­sia.
  • Resi­liens­sin vah­vis­ta­mi­nen: Kou­lu­tuk­set tuke­vat sopeu­tu­mis­ky­kyä haas­ta­vis­sa tilan­teis­sa.

Käy­tän­nön stres­sin­hal­lin­ta­kei­no­jen ja yhtei­söl­li­syy­den yhdis­tä­mi­nen tukee niin yksi­lön kuin koko orga­ni­saa­tion hyvin­voin­tia. Pie­net päi­vit­täi­set toi­met ovat rat­kai­se­via, sil­lä stres­sin hal­lin­ta vaa­tii jat­ku­vaa huo­mio­ta ja integroin­tia osak­si arkea. Rat­kai­sui­na suo­si­tel­laan ris­kien arvioin­tia, työn­te­ki­jöi­den kuu­le­mis­ta ja toi­men­pi­tei­tä, kuten työ­mää­rän sää­te­lyä ja sel­ke­ää vies­tin­tää. Näi­tä käy­tän­nön toi­mia voi täy­den­tää yhtei­söl­li­syy­del­lä ja orga­ni­saa­tion tar­joa­mal­la hen­ki­sel­lä tuel­la, jot­ka ovat kes­kei­siä kai­kil­le aloil­le. Stres­sin vähen­tä­mi­nen on var­sin kus­tan­nus­te­ho­kas­ta ja paran­taa työ­hy­vin­voin­tia.

Camp­bell, Nat­ha­nael S., Per­ry, Sara J., Maertz, Carl P., Allen, David G. & Rod­ger W. Grif­feth. 2013. “All You Need Is…resources: The Effects of Jus­tice and Sup­port On Bur­nout and Turnover.(Author Abstract).” Human Rela­tions 66:6, 759–782.
Lue lisää >

Samankaltaiset artikkelit